Memma

Vaknade 09:15 fast egentligen var klockan bara 08:15  😛

Jag har har fått en hel del gjort hemma idag, både ute och inne. Jag önskar dock att ALL snö kan försvinna från altanen. En meter hög och stenhård så jag kan inte skotta bort skiten heller.

Anton har varit med Isac hela dagen och Marcus & Evelina har varit här. Dom hade med sig Memma som vi åt till efterrätt.

Memma (finska mämmi) är en traditionell finsk påskrätt som äts som dessert.

Memma är huvudsakligen gjord på rågmjölrågmalt och sirap. Rätten har en mycket karakteristisk klibbig konsistens och mörkbrun färg med mustig, söt doft av spannmål. Memma äts vanligtvis med mjölk eller kaffegrädde och strösocker. En modern variant är att servera med vaniljglass.

Memman förvarades förr i näveraskar, rivor, men de har numera ersatts av pappaskar. Den färdiga memman måste förvaras kyld; ofta fryses memman före distribution till butik. En känd tillverkare är Kymppi-Mämmi i Toijala i Birkaland, Finland. I Sverige tillverkar och distribuerar Fazer Bageri stora delar av säsongsproduktionen av memma.

Det var första gången jag åt memma och det var en speciell smak men med mycket socker och grädde var det ganska gott.

1 reaktion på ”Memma”

  1. Vad lustigt. I måndags på gymmet pratade min finske kompis Esko om just mämmi. Jag har aldrig läst eller hört om det förut. Dom brukar äta det varje påsk. Det är svart men han visste inte vad det svarta kom ifrån. Så jag googlade på det och kunde läsa vad det var. Det lät inte så gott.
    Kram mamma

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.