Snöoväder

Imorse när jag åkte till jobbet varnade dom för ”snökanoner” i Gävleområdet.

Det kom 1,5 meter snö kring Gävle, 1998

Ja det gjorde det och jag tror ingen glömmer det snöfallet. Känns overkligt så här i efterhand. Antons högsta önskan är att det ska snöa så mycket igen. Han tycker det är skithäftigt och vill vara med om det själv. Han är lite avis på Malin som ”fanns” då. Då var hon bara 2,5 år och har nog inget minne av det.

Danne var i Söderhamn och Malin sov hos mormor och morfar. Hon blev ”fast” där i flera dagar tills Peter, en snäll jobbarkompis kom med sin scooter så vi kunde hämta hem henne.

Själv fick jag lite panik, känslan av att vara instängd kan vara jobbig.

Ett tag fick jag upp dörren men var i hela friden skulle jag göra av snön? Jag började fundera på om jag skulle kasta in snön i duschen…. men som tur var kom grannarna och skottade ut mig.

Jag tror faktiskt inte att vi kommer att få uppleva samma snöoväder en gång till. Så här i efterhand var det ganska ”kul” att få vara med om det.

Idag har det inte varit kul, min lilla grå bara fladdrar fram i drivorna. Det blåser orkanvindar och snön yr. Det känns som om linserna fryser till is i ögonen. Nä tacka vet jag sommar!

”Snökanoner” uppstår vanligtvis i början av vintern. De kan orsaka kraftiga snöbyar och uppstår oftast i området mellan Söderhamn och Stockholm samt mellan Västervik och Mönsterås. 

I början av vintern kan det bildas kraftiga snöbyar över hav som sedan driver in över våra kuster med mycket snö som följd. Det är kombinationen av riktigt kall luft och det relativt varma havsvattnet som gör att det uppstår stora vertikala luftrörelser. Detta då luften närmast vattenytan värms upp och tillförs fukt.

Kraftiga snöbyar

Resultatet blir kraftiga snöbyar som bildas i stråk i vindens riktning. Ju längre sträcka luften transporteras över öppet vatten desto kraftigare snöbyar blir det. När snöbyarna träffar svenska kusten förstärks de ytterligare och snön kan vräka ner.

På satellitbilder kan man se banden med moln över havet och på radarbilderna dyker snöbyarna upp en bit utanför kusten. Det ser ut som om det står en stor snökanon mitt på havet och sprutar snö över kusten.

1 reaktion på ”Snöoväder”

  1. Oj vad snö! Förstår att det måste ha känts lite jobbigt att knappt kunna ta sig ut…
    psst, såg att du lagt in mig i din blogglista, vad kul!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *